Ledviny – raději jim dopřejte prevenci
Problémy s ledvinami trápí skoro každého desátého Čecha. Mnozí z nich o svých problémech ani nemusí vědět. Proto je dobré chodit na preventivní prohlídky ke svému lékaři, a pořádně si všímat některých příznaků, které napovídají ledvinovému onemocnění.
Ledviny mají jako hlavní úkol v našem těle čistit krev od odpadních látek, které se v ní hromadí. Také odstraňují přebytečnou vodu, podílejí se na regulaci krevního tlaku, udržují v rovnováze draslík a sodík, regulují rovnováhu kyselých a zásaditých látek v krvi a produkují vitamin D v aktivní podobě. Proto jsou ledviny pro naše tělo velmi důležité. Pokud je však jejich funkce dlouhodobě snížená, může nastat chronické selhání ledvin. V krvi se najednou začnou hromadit odpadní látky, což se může projevovat zhoršováním zdravotního stavu. V takovém případě je nezbytné zahájit léčbu.
Léčebné postupy při selhání ledvin:
· hemodialýza
· transplantace ledvin
· konzervativní terapie
Selhání ledvin může přijít z ničehož nic. Jen díky včasné prevenci mohou lékaři odhalit poškození ledvin včas a poskytnout pacientovi vhodnou péči. Na pravidelné preventivní prohlídky by také neměli zapomínat ti, kterým se již v rodině problémy s ledvinami vyskytly. Sklony k oslabení ledvin jsou totiž dědičné.
Preventivní opatření:
· Chraňte ledviny před zimou.
· Odpočívejte a dodržujte spánkový režim.
· Nezapomínejte se hýbat, chodit na procházky nebo cvičit jógu.
· Jezte více potravin bohatých na vitamíny.
· Vyhýbejte se tučným, slaným a sladkým jídlům.
· Nejezte na noc, abyste ledviny nezatěžovali.
· Pijte denně alespoň dva litry vody.
Krutá bolest.
Uvolněný ledvinový kamínek je sice malinký, dokáže však způsobit ohromné bolesti. Nedostatek tekutin může způsobit, že se v ledvinách začnou krystalizovat zrnka soli z moči. Pokud se kamínek dostane ven, způsobí to bolestivý záchvat. Lékaři mohou ledvinové kameny rozbít laserem nebo pomocí promývacích infuzí. Ledvinovým kamenům jde zabránit například častějším pitím tekutin, omezením pití kávy a čaje, někdy je vhodné omezit maso. A v každém případě je dobré méně solit.