Čokoláda, to je sladké pokušení. Hořká, mléčná nebo bílá? Všichni ji známe a asi většina z nás ji také miluje. Každý má nejspíš svou oblíbenkyni, jeden preferuje tu, jiný zase onu. Kterou si dnes dáte? Rozhodování se vám o něco ztíží. Na trh totiž přichází novinka.Zkuste tedy čokoládu červenou!
Jak chutná?
Rubínová čokoláda, jak ji výrobce nazývá, má jedinečný chuťový zážitek, který si rozhodně nemůžete nechat ujít. Nabízí kontrast mezi výraznou nakyslou chutí bobulového ovoce a sladkou a lahodnou jemností čokolády.
Červená je bez barviv
Skvělá chuť rubínové čokolády není daná přidanými barvivy, což jistě potěší nejednoho strávníka. Bohužel ani přidané bobulovité ovoce tuto lahodnou barvu nezapříčiní. Jak je tedy možné, že je červená čokoláda opravdu tak temně rudá? Za to můžou červené kakaové boby, ze kterých se tato lahůdka vyrábí. Tyto boby jsou velkou vzácností, dovážet se totiž musejí až z Pobřeží slonoviny, Ekvádoru a Brazílie.
Léčebné účinky čokolády
Sice se říká, že je čokoláda vašemu zdraví škodlivá, to byste jí ale museli sníst denně na kila. V malém množství můžete čokoládu použít dokonce jako lék. Zmírňuje totiž deprese, podporuje hojení ran a posiluje imunitní systém. Dokonce zlepšuje krevní oběh i činnost srdce. Navíc snižuje riziko vzniku rakoviny a žaludečních vředů. Čokoláda celkově vám prodlouží život, tak proč si ho čokoládou neosladit? Jen si ale dejte maximálně 50 gramů denně, více raději ne, mohlo by to mít opačné účinky.
Kde se vlastně čokoláda vzala?
První čokoládu (jasně že nebyla červená) vyráběli již původní obyvatelé střední Ameriky před příchodem Evropanů. Jak asi tehdy chutnaly kakaové placky a kakaové nápoje? Jistě nebyly srovnatelné s tím, co nám dnešní trh nabízí. Podávaly se však na zlatých talířích a ve zlatých pohárech se zlatou lžičkou. To již samo o sobě napovídá, že i před mnoha lety byla čokoláda pravou nedocenitelnou lahůdkou.